Identitat i creació en les adolescències – Ressenya del XIIIè Fòrum d’Interxarxes
Aquesta és una ressenya sobre la taula rodona “Identitat i creació en les adolescències” celebrada durant el XIIIè Fòrum d’Interxarxes i en la que van participar el catedràtic d’antropologia Carles Freixa i el psicòleg clínic Jorge Tió. Ha estat escrita per la psicopedagoga del EAP Horta Guinardó Yolanda Feligreras.
La primera taula, amb el títol “Identitat i creació en les adolescències”, va ser coordinada per la Iolanda Moragues,cap del Servei de Suport de Programes Socials de la Diputació de Barcelona, quiva posar èmfasi en l’enfocament positiu de l’adolescència.
El primer ponent, en Carles Feixa, catedràtic d’antropologia social de la UPF, entenent l’adolescència com un relat, va reflexionar sobre l’imaginari pre-adolescent, adolescent i post-adolescent , tot fent un interessant recorregut per les tres etapes a través de tres personatges clàssics del cinema (Tarzan, Peter Pan i Blade Runner) i els seus complementaris femenins (Jane, Wendy i Rachel), sovint oblidades però imprescindibles per entendre 1) l’adolescent que vol ser adult, 2) l’etern adolescent i 3) l’adolescent rebeld.
El segon ponent, en Jorge Tió, psicòleg clínic en la Fundació Sant Pere Claver, va parlar de l’adolescència com a període d’incertesa que necessita de l’acompanyament ajustat de l’entorn, sobretot de la família, per tal que l’adolescent pugui construir un sentiment d’identitat “prou bo” i va assenyalar la importància de l’autoritat com allò que et fa créixer i que t’escolta i també del treball en xarxa com a alternativa a l’etiquetatge.
En el torn d’obert, es va plantejar la pregunta “Amb què somien els adolescents?”, la qual podria donar peu a una investigació.